Бизнес и Политика

Ръст в пазара на жилища

Увеличание на продажбите на имотния пазар в София, ръст в цените и интерес към обекти ново строителство – това е тенденцията от последните месеци за пазара на имоти у нас. Интересен факт е, че голяма част от купувачите търсят имоти до 100 хил. лв, а такова предлагане е слабо.

Има ръст в цената на кв. метър, като нивата от 800 евро/кв. м и нагоре се затвърждават. Жилищата в София са поскъпнали с 45 евро за кв.м. през 2016г. в сравнение с 2015г. Данните сочат още, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за изминалите 3 месеца от годината е 80 000 евро, а конкретно за жилищата ново строителство – 90 000 евро. Тези жилища заемат половината от продажбите за последния месец, което ясно показва желанията на хората да притежават такъв имот.

Апартаментите с две и три стаи заемат около 85% от продажбите. Не липсват и тузари, предпочитащи да купуват апартаменти с по 3 спални.

Особено атрактивни райони за закупуване на нови жилища са Студентски град и Витоша, както заради новото строителство, така и заради по-ниската цена. Районът около „Парадайс център” става все по-апетитен, заради търговските обекти, близостта до Витоша и строящото се метро. Продължава да има и голямо търсене в Младост, както и в района около Южния парк. Лозенец и Център продължават да държат лидерството по цени на жилищата – средната покупна цена през изминалите месеци там е между 1 200 и 1 500 евро/кв.м.